KINEZIOLOGIJA

Približamo gibanje vsakemu posamezniku

Kaj sploh je kineziologija?

Beseda kineziologija izhaja iz grške besede kinesis, katere pomen je gibanje. Kineziologija je torej veda, ki proučuje telesno aktivnost ljudi in njen vpliv na vsesplošno zdravje, zmogljivost in gibalno učinkovitost posameznika, družbo in kakovost življenja. Veda združuje poznavanje anatomije, fiziologije, biomehanike, psihologije, sociologije, antropologije, športne medicine, andragogike …

Naše poslanstvo..

V našem studiu si prizadevamo, da približamo gibanje vsakemu posamezniku ne glede na starost, telesne omejitve in fizične pripravljenosti.

Dokazano je, da kakovostno gibanje močno vpliva na zdravje posameznika. Zato sta redna in kakovostna telesna aktivnost še kako pomembna. Naš center ni klasični vadbeni center ali fitnes, temveč pri vadbi strogo zagovarjamo individualni pristop do vsake stranke, saj je vsaka stranka poglavje zase s svojimi osebnimi težavami, ki se jim moramo 100 % posvetiti, da jih lahko učinkovito odpravimo in stranki omogočimo življenje brez omejitev.

Velik del našega poslanstva je usmerjen k odpravljanju različnih vrst degenerativnih sprememb, povezanih s hrbtenico. Le-ta je naš »glavni nosilni steber«, ki povezuje zgornji in spodnji del telesa in je velikokrat tudi razlog za druge težave, za katere ne bi mislili, da so povezane s hrbtenico.

V ospredju so predvsem bolečine v vratu in spodnjem delu hrbta ter zdrs medvretenčne ploščice oziroma hernija diska. Tovrstna stanja so predvsem posledica neaktivnega načina življenja ali enoličnega večurnega (sedečega) dela, ki povzročajo oslabitev mišičnih skupin trupa, ter nepravilnega dvigovanja bremen, raznih sunkov, rotacij trupa, hitrih potegov, potiskov itd.

VADBA

Naše vadbe temeljijo na metodah spiralne stabilizacije hrbtenice in so namenjene ljudem, ki imajo različne težave s hrbtenico, sklepi, slabo telesno držo, težave z nepravilno hojo in koordinacijo, ki je posledica predvsem mišičnega nesorazmerja (preveč zakrčenih oziroma skrajšanih mišic ter preveč raztegnjenih mišic oziroma mišičnih skupin) in s tem posledično tudi degenerativnih sprememb hrbtenice. Tovrstna vadba tako pripomore k ponovni usklajenosti in boljši funkciji mišic in mišičnih skupin, vretenc oziroma hrbteničnih in drugih sklepov. Namen te vadbe je poravnati hrbtenico v sredinsko os telesa, jo raztegniti in podaljšati navzgor ter izravnati mišične verige, ki stabilizirajo gibanje, če je gibanje izvedeno pravilno.

Degenerativne spremembe v medvretenčnih sklepih ter diskih so največkrat zgolj posledica OSLABELIH MIŠIČNIH SKUPIN. Zdravljenje le teh vključuje tudi njihovo aktivacijo, kar pa lahko, zaradi porušene koordinacije med gibanjem in posledične neuporabe mišic, predstavlja velik problem saj smo brez pomoči nezmožni sami aktivirati določeno mišično skupino in se moramo te aktivacije ponovno naučiti.

REZERVIRAJ TERMIN

TELESNA DRŽA

Da bi lahko spiralne mišice delovale optimalno, moramo poskrbeti za optimalno telesno držo, zato vedno na začetku sodelovanja ocenimo telesno držo posameznika in tako dobimo neko širšo referenčno sliko na podlagi katere nato oblikujemo vadbeni program in spremljamo napredek.

Vadba z nami je lahko vključena kot del zdravljenja pri pripravi na operacijo ter prav tako kot del post-rehabilitacije hrbtenice (zdrs medvretenčne ploščice, hernije diska, degenerativne spremembe hrbtenice). Koristna je pri rehabilitaciji po poškodbah, raznih nesrečah in nezgodah in pri post-rehabilitaciji kolenskega, kolčnega, skočnega in ramenskega sklepa.